Ervaringen delen

Hier vind je ervaringen van Chi Neng Qigong-beoefenaars na het doen van een ‘gong’, het bijwonen van workshops of gewoon wat Chi Neng Qigong voor hen betekent.

Wil je ook graag je ervaringen delen, stuur deze dan per e-mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
Alvast bedankt.

Nood aan ontspanning
Bedankt voor de mooie dag die je gisteren georganiseerd hebt, Tilla. Ik had op dat moment absoluut nood aan ontspanning en heb dat ook gevonden. Ik heb andere cursisten van je leren kennen, toffe madammen, een absolute meerwaarde voor mij op zo'n dag. Ook weer wat beter leren chinengen. En de zogezegd kleine attenties als de koffie, thee en versnaperingen maken zo'n dag alleen maar gezelliger. "Helemaal top", of hoe zeggen ze dat tegenwoordig ;-)
Hilde - november 2017

Je hart openen
Het is al even geleden maar ik wil je graag laten weten dat de dag mij veel goeds gebracht heeft.
In een proces van verdriet ervaren en dit weer los kunnen laten was het een belangrijke ervaring.
De boodschap van Tilla dat ik mijn hart mag openen, ook voor mezelf, kwam diep binnen en raakt aan iets dat al langere tijd speelt in mijn leven. De houding waarbij ik mijn hart opende, voelt nog steeds als een fijne basis om naar terug te keren en Levensvreugde bij te ervaren.

Ik wil je bedanken voor de ruimte die jij met deze workshop gaf om als onervaren Chi Neng Qigong "Beoefenaar" deel te nemen in jullie groep met de fijne liefdevolle energie. 
Tamara - april 2017

Lente
Het is de eerste keer dat ik de lente zo intens en bewust ervaar, alsof elke porie van mijn huid, elke vezel in mijn lichaam de uitbundigheid van de natuur kan voelen.  Ik weet haast zeker dat het beoefenen van Chi Neng daartoe bijgedragen heeft. Een hele oprechte dankjewel Tilla.
Els - april 2017

Nagenieten van de Chinareis
Hallo lieve Tilla-groep vrienden

Een weekje verder….. Nazinderen van alle indrukken en prachtige ervaringen… Nagenieten van het drukke reizen en prikkels, van de stille en wonderlijke rustmomenten…

De voorbije week kwamen kleinkinderen en dochters, hadden blijkbaar veel in te halen, dagelijks langs. Veel  blijven-eters, toffe familie-momenten, de was en de plas, een fotoboek samenstellen, de tuin op knappen….. de week is voorbij gevlogen in een warm goed-gevoel gevoel.

Van harte dank aan ieder van jullie om aan dit warm-goed-gevoel te hebben mee gedragen.
Zonder ieder van jullie was het anders geweest.
Het was zoals het moest zijn met op tijd een schouderklopje, een lach en een traan, een stil moment en een lachbui….
Chi-groetjes, Agnes - juli 2016

Nagenieten
Ik geniet nog na van hoe jij de lift qi up pour qi down deed afgelopen dinsdag. Ik voelde van binnen ontroering, bewondering en het flesje spa bruis dat opensprong vol vreugde en levensvuur.  Dankje.
Mieke - mei 2016

Vermoeidheid en neerslachtigheid verlichten

Ik wil je via deze weg graag bedanken voor alle schitterende lessen die ik  kon bijwonen… altijd anders en altijd heel bijzonder. Ik heb een aantal hele moeilijke maanden achter de rug, waardoor de Qi niet altijd naar behoren stroomde, maar je lessen hebben me geholpen om de vermoeidheid en de neerslachtigheid te verlichten. Heel veel dank daarvoor.
Ik kom vanaf september zeker terug mee doen, en ik probeer tijdens de zomer ook een paar keer in het park deel te nemen. En ondertussen blijf ik thuis ook bewegen…
Ik wens je een hele mooie zomer, in beweging en vol licht en liefde.
Sophie - mei 2016

Ik voel me opgewekt, tevreden, gelukkig en rustig. 
Sinds ik de dvd heb ontvangen, heb ik bijna dagelijks Chi Neng Qigong  beoefend. Ik wil je graag even meedelen wat ik tot op heden heb ervaren .
Tijdens de oefeningen voel ik een enorme rust en een gevoel van gelukzaligheid. Het is heerlijk om op zo'n rustige intensieve wijze de energie te voelen stromen. Door het bewegen en de intenties ben ik meer in mijn lichaam, in het hier en nu. Gisteren voelde ik tijdens de staande meditatieve houding precies mijn hoofd naar mijn buik gaan en het leek dat mijn voeten ook naar mijn buik gingen. Ik voelde me echt gecenterd. wat een intentie toch kan doen ! Het was de eerste keer dat ik dit zo sterk voelde.
In  het dagelijks leven voel ik dat ik meer in mijn kracht sta, stabieler ben. In gedachte ga ik ook vaker in de onderste dantien, vooral op momenten dat ik emotioneel in disbalans ben.
Ik voel me opgewekt, tevreden, gelukkig en rustig.
Dit alles zal niet enkel een gevolg zijn van het beoefenen van Chi Neng Qigong. De combinatie van transcendente meditatie en Qigong zal het "intenser leven" zeker versterken.
Ik ben heel blij en dankbaar dat ik hiermee ben begonnen.
Warme groet.
Lut

“WAT ga je doen” vroegen familie en vrienden? Chinengen! Gaf ik steevast als antwoord. Ik had ook geen enkel idee wat het precies was.
Na jaren op verschillende plekken gewoond te hebben, dachten we ons te kunnen vestigen in Nederland. Het werd Limburg, een klein plaatsje, aan de maas!
Maar dan, wat ga je doen met je vrije tijd en hoe leer je weer nieuwe mensen kennen?
Op een dag las ik de advertentie dat er op woensdagochtend chineng Qigong werd gegeven bij een vrouw in het dorp!
Erop af gestapt en mee gedaan! Bijna twee uur oefeningen, mooie muziek, vriendelijke mensen en een pracht van een lesgeefster. IK WAS VERKOCHT.
Ik ben vanaf toen trouw iedere woensdag gegaan. Waarom was natuurlijk de vraag van iedereen. Wat maakt dit nou zo bijzonder?
Het eerste antwoord dat ik altijd gaf, was, dat dit de eerste keer in mijn volwassen leven was, dat ik trouw iedere week iets deed! Ik ben vrij snel uitgekeken op dingen, nu niet!
Dat ik iedere week een fijn stel mensen om mij heen heb, waarmee ik een mooie manier van bewegen deel. En daarna ook lief en leed!
Dat ik iedere week een glimlach op mijn gezicht kreeg bij de lift chi up oefening.
Dat er geen mooiere beweging is als de crane's walk, bij ochtend dauw in de tuin!
Dat ik het gevoel heb, een instrument in handen te hebben dat mij kracht geeft, dat mij kan helen!
Dat laatste werd echt honend ontvangen. Maar ik heb tijdens een van de reizen een zware blaasontsteking gehad en in dat land werden “paarden”middelen voorgeschreven en die wilde ik echt niet slikken. Dus hele dag oefeningen gedaan, veel gedronken uiteraard en in mijzelf geloofd. Ik kon terug vliegen zonder ontsteking!
Dat ik geloof in dingen, die misschien niet altijd zichtbaar of aantoonbaar zijn, hoewel deze vorm bewezen is!
Dat ik er gewoon verslaafd aan ben geraakt en dat deze verslaving zeer gezond is.
Dat ik dit graag wil delen met iedereen, die daarvoor openstaat en derhalve volg ik nu de opleiding.
Marijke - oktober 2015

Infosessie
De info sessie van gisteren avond zindert nog na.
Het contact met mijn lichaam, met mijn adem en met de aarde en de hemel deed deugd en voelde als thuiskomen. Ik wil me dan ook graag inschrijven voor de lessenreeks.
Sophie - september 2015

Happy body
Gisteren en vandaag heb ik aan het dak van ons huis gewerkt, was vrij intensief, telkens veel kracht zetten met de handen. Ik doe ook niet meer zo veel 'handenarbeid' tov vroeger dus ik ben dikwijls vrij snel moe.
Namiddag realiseerde ik me dat ik veel meer kracht heb dan normaal en ook minder snel vermoeid was. Later op de dag viel het kwartje dan helemaal. Ik voelde dat de kracht veel meer uit het center van mijn lichaam komt. Ik heb het gevoel dat ik ook veel gebruik maak van de basishouding als ik aan het werk ben, zonder dat ik het besef.
Hier ben ik dus echt wel heel blij mee!! Wat een vooruitgang in mijn lichaam! Voelt heel fijn!
Dank je wel, tot donderdag!
Mark - mei 2014

De 'essentie' beleven
Deze week heb ik regelmatig de intentie gehad om jullie mee te geven wat het essentie weekend bij mij heeft los gemaakt. Ik was aan het wachten tot ik een soort samenvatting kon geven van mijn ervaringen. Ik merk echter dat de ervaringen alleen maar uitdeinen en zo kan ik jullie mee geven dat het een heel andere ervaring is om verf af te steken met een doorstroming van Hun Yuan Qi of een massage te geven waarin ik me achteraf zelf ook opgeladen voel.
Kortom ik weet dat ik nog maar een microdeeltje van het enorme potentieel ervaren heb waar jullie een licht op geworpen hebben. Maar het bewustzijn dat de mogelijkheden oneindig zijn geeft en diepe rust.
Ik ben jullie hiervoor enorm dankbaar vanuit mijn hart.
Tibout - oktober 2011

Een volgend stukje van 'mijn' weg.
Ik vond het heel erg fijn dat ik er bij kon zijn. Het is duidelijk een volgend stukje van ‘mijn weg’. Het was fysiek nog heel zwaar (zo een hele dag), maar het voelde helemaal juist. Ik had heel veel mooie ervaringen en onbeschrijflijk veel gewaarwordingen tijdens de oefeningen (veel meer dan wanneer ik het hier vandaag zelf deed). Ik voelde zo een sterke energie, zalig… Ik zal dagelijks verder oefenen en krachtiger worden…
Dank je wel om me zo diep te raken… En dank voor je mooie mailtje… Ik kijk al uit naar een volgende keer …
Tine - juni 2012

Vakantie workshop in Tsjechië - september 2012 - georganiseerd door Jitka en Pavel
Hallo Jitka and Tilla,
Thank you for the organization of the workshop, the translation in Czech and for the wonderful atmosphere!  
I liked the workshop with Tilla very much, all the different exercises, very exact explanation of the movements, the patience on the correction of every one of us, and the very fine leading to more awareness and  percipience, so as the fine humor, which made it impossible to take ourselves too seriously.
A nice surprise was the dancing practice, and the playing with chi - ball, as well as the healing circle.
Altogether – it was a wonderful experience! I am looking forward to the next meeting!
Ivana - Prague - Czech Republic

Dear Jitka,
it is incredible – since the Workshop with Tilla I am very enthusiastic about Zhineng Qi Gong! I was only taking part on the 3 days workshop  -  and  I was really very impressed, I liked it very much. For the first time in my life, I felt the energy strongly in the whole body –  through the whole 3 days and I was feeling very light…So  I hoped, that coming home it would continue. However, unfortunately, it is not so.  So I suppose, that this strong energy during the workshop was coming from all the group –it was marvelous!
I liked also very much the way of teaching of Tilla, and  also her emphasis on all details. So a lot of  points were getting clear for me – also from my previous practice of other styles  of Qi Gong…
However I would like to say also a great thank you to you and to Pavel, for this fantastic  atmosphere, wonderful ambience you have created… I liked it  really very very much.  Please reserve already now a place for me  for the 2013  workshop!  Last  time I could stay only for the 3 days  - but the next time I would like to attend the whole 10  days.
Once more a great thank you – to you , Pavel and Tilla  - and imagine – through the workshop I started to learn English!
Eva - Boskovice - Czech Republic

Hallo Jitka,
Thank you once more for these wonderful 3 days being with you and to have the possibility to practice with Tilla.
I felt marvellous, although usually the beginning of a workshop is quite difficult for me – until the body gets used to something else…. I would like to come next time again.
Monika - Prague - Czech Republic - oktober 2013

De Chi Neng-week zindert ook bij mij nog na.
Voor mij is het een beetje zoeken naar een evenwicht tussen "Chi Nengen" en het dagelijkse leven. Maar mijn laatste vakantiedagen geven mij de tijd om in dit evenwicht te komen. Daarnaast geef ik nog graag enkele woordjes mee. In de hoop dat het mensen triggert om deel te nemen aan een volgende vakantieworkshop.
Want....Voor mij was de vakantie workshop een oase van inerlijke rust, warmte en geluk. Helend voor hart en ziel.
Ik stuur jou nog veel rust toe Tilla en tot gauw,
Tibout - augustus 2011

Astma en wat chineng qi gong in mijn leven veranderde?!
Door medische en mentale problemen ben ik terecht gekomen bij Tilla en haar wekelijkse lessen chineng qi gong, oorspronkelijk om terug te aarden, terug bij mezelf te komen.
Ik vond de bewegingen zacht, ze deden wel iets maar ik voelde niet wat. De derde les had ik een eerste bijzondere ervaring: ik had het gevoel terug te kunnen ademen. Ik kon mijn longen terug opvullen met lucht. Voordien bleef de lucht altijd in mijn keel steken. (Ik ben astma patiënt, toen gebruikte ik 4 puffers per dag als onderhoudsdosis en 1à 2 keer per week een noodpuffer). Gaandeweg begon ik meer de qi te voelen, kon ik tijdens de oefeningen even aan niets denken en ik ging er medisch gezien op vooruit(de astma controles, bloedonderzoeken, ....bewezen het). Bij sommige oefeningen werd ik heel emotioneel, de tranen kwamen boven en gaven een bevrijding. Verdriet dat jaren vastzat, niet losgekomen was bij psychotherapie kwam nu wel los. Wat een opluchting.
Na een jaar wekelijkse lessen schreef ik mij in voor de vakantie workshop. Een beetje angstig omdat ik fysiek toch nog zwak stond maar met veel moed en hoop. Die vijf dagen...... Die onderdompeling in de qi...... Een prachtige omgeving....... Een stiltedag om nooit te vergeten..... Ontmoetingen met fijne mensen die mee in je qi veld gaan...... De qi echt voelen stromen...... Het was een ervaring te machtig voor woorden. Ik ben terug huiswaarts gekeerd als een vernieuwd mens.
Ondertussen zijn we twee jaar verder. Deze zomer heb ik ook deelgenomen aan de vakantie workshop. Ik kan het alleen maar aanbevelen aan alle chineng qi gong beoefenaars. Je kan veel intenser ervaren wat de qi is. Die 5 dagen word je ondergedompeld in een qi bad, een krachtig energie veld waar je je gedachten in mag verliezen, zuivere qi lucht die je mag opsnuiven, heel veel qi om diep in jezelf op te nemen en te delen met de anderen. Je ontmoet mensen die dezelfde weg gaan, fijne mensen die ervaringen met je delen.
Ik heb ook veel last van mijn gewrichten. Ze zijn veel beweeglijker en minder pijnlijk sinds ik chineng qi gong volg. Eigenlijk zolang ik chineng qi gong doe, voel ik mij goed en sta ik er niet bij stil. Wat chineng qi gong met mij doet word ik vooral gewaar als ik geen chineng qi gong doe. Dan ga ik terug moeilijker ademen, dan heb ik meer last van mijn gewrichten,...
Ondertussen ben ik volledig gestopt met astma-medicatie, de halfjaarlijkse controles blijven tot hiertoe uitstekend. Ik doe nu 3 à 4 keer per week chinengqi gong. Wekelijkse lessen en thuis met de cd. Ik sluit me op in mijn bureau en hang een papier 'NIET STOREN' op de deur. Eerst wat vreemd voor mijn huisgenoten, nu respecteren ze de boodschap.
Ik ben door een diep dal gegaan. Ik ben er mede dankzij de chineng qi gong terug uit gekomen. Vanuit mijn dankbaarheid voor wat ik ervaren heb via de chineng qi gong wil ik die beleving delen met anderen. Chi neng qigong zijn niet zomaar een reeks van oefeningen. Gaandeweg wordt het een manier van leven. Het brengt innerlijke rust, het stimuleert de zelfhelende kracht van het lichaam en je straalt die sterkte uit naar andere mensen in je omgeving. Dit is mijn persoonlijk verhaal hoe ik chineng qigong ervaar. Ieder persoon is uniek en zal een unieke ervaring hebben.
Lieve - augustus 2011

Vakantie workshop en innerlijke rust
De innerlijke rust, die terugkomt in mijn dagelijks leven nu, telkens wanneer ik denk aan de ervaren rust in de deelrondes en andere vele stilte-momenten doet mij héél goed.
Ik ben er nu meer van overtuigd dat Chi Neng Qigong dagelijks in mijn leven een "waardige" plaats dient te krijgen - alléén al - om niet arbeidsongeschikt te worden.
Iedereen bedankt voor deze "mooie en deugddoende" ervaringen.
Mia - augustus 2011

Harmonious Big Family Foundation
Onder impuls van teacher Wei Qi Feng en als wens van Dr Pang Ming is in China, in het prachtige Wudang gebergte, een organisatie opgestart, Harmonious Big Family Foundation, die oa cursussen organiseert waar zeer intens en liefdevol kan getraind worden.
I am writing with news from the Harmonious Big Family in Wudang. Our centre is very busy with many advanced Chinese practitioners. So the qifield is becoming stronger and stronger with good healing information. Several Westerners have been staying here and I amsending you some emails they wrote to me about our recent retreat and their stay in our Center: The surroundings are truly inspiring...it's hard not to feel closely connected to the Universe in this type of environment! Wei has been a magnificent teacher. He and his team...are eager to share their deep understanding... and love of Zhineng Qigong for the benefit of their students. I've lost track of the number of timeswe've finished a session and I've said to myself "that was AMAZING". In addition the food has been great, the accommodations comfortable and the surroundingenvironment beautiful!
Jake of USA

This retreat is becoming a life changing experience. The beautiful and harmonious work on body, mind and qi is giving me better physical health already. I have also been challenging myself, breaking with many old patterns and eagerly starting to embrace new ones. I am most grateful to our knowledgeable and endlessly caring teachers for these wonderful gifts which I am taking with me, in my heart….
Marcia of Costa Rica - June 2011

I have recently completed the Harmonious Big Family Foundation course in the Wudang Mountains and would like to share some thoughts and memories from my experience. I came to the Foundation Course in a pretty fragile state having recently been diagnosed with a terminal illness. I quickly was surrounded by incredible support, humor, understanding and encouragement from all of the teachers. Although the course was incredibly challenging both mentally and physically for a Zhineng Qigong beginner, I never felt overwhelmed or defeated due to the support from everyone. The depth of practice and theory that was taught to us will enable me to continue my healing and also has given me the confidence to teach others.I have taken away from the course a vision for my future and the belief in my ability to heal myself. And probably most importantly, a new life path through Zhineng Qigong.
Mike of New Zealand - June 2011

Leren loslaten
Ik heb heel veel aan je gedacht sinds onze laatste bijeenkomst. Je zou moeten weten wat een positieve invloed Chi Neng Qigong en dan vooral mijn 'lerares' op me heeft.
Ik word langs alle kanten 'getest' om te kunnen 'loslaten'. Verhuizen, verbouwen, moeilijke huisbaas, oude wonden die ik moet loslaten met dewelke ik geconfronteerd word... Ik ben moe... maar ja, die uitdagingen leren me om steeds meer los te laten en mijn zelfvertrouwen te vergroten. Niet gemakkelijk maarik ben heel dankbaar dat ik mag leren wat ik leer en dat ik ook mensen zoals jij ontmoet die het leerproces vergemakkelijken. Dank je daarvoor.
Alias - maart 2010

Aan zee
Deze tekst voor jou, als bedankje. Chi Neng Qigong opende bij mij vele kanalen, meridianen die de stroming, het terug leren en durven voelen, bewust maakten. Hierna een tekstover hetgeen ik voelde (misschien voor anderen heel gewoon, maar voor mij een hele belevenis).
Aan zee,
Een weekje in Blankenberge. Zaterdagnamiddag. Vandaag mooi weer. Heb op het strand (tussen de kabinnekes, want, was frisse wind) wat liggen lezen.
Besluit om even tot aan de zee te wandelen en met mijn voeten in de zee te gaan. Ik sta met mijn voeten in de af en aan rollende golfjes. Brrr... koud. Het zand tussen mijn tenen stroomt weg met het water en ik voel me dieper wegzakken in het natte zand. Goed, denk ik, kan ik dieper in de aarde, dieper wortelen. Ondertussen sta ik stevig, als een waterwilg in het slijkerige zand vastgezogen. Er is niemand voor me. Iedereen is achter me de zon en wind trotserend.
Ik sluit mijn ogen en luister naar de wind en het geluid van de golven. Mijn zintuigen worden scherper. Achter me hoor ik het geluid van spelende kinderen en voor me het oneindige geluid van levend water. Vogels. Leven....
Wat als ik lift chi up doe? Er staat toch niemand.Ik voel me nu sterk verbonden en met mijn handen contact makend met de zee, met het zand waar ik sta, voel ik mijn aura gevuld worden.
Alles trilt en er komt een enorme rust, aanvaarding over mij. Ik voel de immense kracht van moeder aarde met alle levende wezens in de zee. Wat word ik daar blij en warm van. De zee vertelt me, geniet van je zijn, geniet van het moment, geniet van de kracht van het beleven....
Ik doe mijn ogen open en zie het mooie blauw van de lucht, de horizon en even voel ik me kanaal. De energie van de kosmos geef ik door aan de aarde.....de zee.
Dank dat ik hier mocht staan en genieten van je pracht, mooie aarde! Dankbaar ga ik terug naar mijn plekje, mijn strandmat en m'n leesboek. Diep vervuld van innerlijke vrede en dankbaarheid hoor ik in de verte de golfjes nog heen en weer ruisen. Net als het leven, de branding en het op en neer gaan van de seizoenen. Namasté,
Helena - 23 mei 2009

Wie zoekt die vindt…
Wanneer een mens zoekende is, en dat dan meestal in een periode in zijn of haar leven dat het allemaal lijkt tegen te slaan en het allemaal zoveel minder gaat dan hij of zij gehoopt of gepland had, vindt men ook.
En zo vond ik Tilla. Tilla Van Opstal van het Belgisch Chineng Institute. Tilla weet als geen ander hoe een depressie, slapeloosheid en een slechte gezondheid voelt. Ze wist pas hoe ziek ze was geweest, van zodra ze genezen was. Die zin van haar heb ik onthouden. Als reporter voor Symbolic, contacteerde ik haar voor enige informatie en ons onderhoud was warm en hartelijk. Net als Tilla zelf.
Ze spreekt met zachte stem, maar heel overtuigend en enthousiast over de heilzaamheid van Chi Neng Qigong. Zowel voor het lichamelijke als het mentale. Tijdens dit telefonisch onderhoud wist ze me te overtuigen tot het volgen van een eendaagse workshop, zodat ik zelf aan den lijve en geest, kon ervaren wat deze Oosterse stroming precies inhoudt.
De nacht voorafgaand aan die workshop, was een nacht zoals er al zoveel waren geweest. Moeilijk in slaap geraken door de gedachten, overwegend negatieve, die onophoudelijk in mijn hoofd bleven rondtollen. Door het slechte slapen was ik op termijn fysiek ook niet meer van de sterkste en bij de geringste inspanning snel moe. De ongebreidelde energie, die ik voordien steeds leek te hebben, leek spoorloos te zijn verdwenen. Volledig opgeslorpt door de tegenslagen van de voorbije tijd. Mijn maag speelde te vaak op en mijn hoofdpijn leek chronisch te zijn geworden. Er was maar weinig dat me interesseerde. Eigenlijk moest ik, hoe moeilijk ik dat ook kon, mezelf toegeven dat ik alle symptomen van het grote D- woord had. Een onvervalste Depressie !!Chi Neng Qigong heeft Tilla er destijds bovenop geholpen, en ik hoopte dat wat voor haar had kunnen helpen, mij ook zou kunnen helpen.

Een woordje theoretische uitleg…Qigong of ‘energietraining’ is de overkoepelende vorm van heel wat Oosterse stromingen zoals Tai Chi, tot karate en kungfu toe. Chi Neng Qigong onderscheidt zich omdat het gebaseerd is op het Hunyuan principe.
Chi Neng Qigong is gebaseerd op het Taoïsme en samengesteld uit de meest effectieve oefeningen uit de oude Qigong en Martial Arts tradities, vertaald in een Westerse manier van denken en bewegen. Chi Neng Qigong is eenvoudig en heeft een groot effect op de gezondheid en de kwaliteit van leven en daardoor makkelijk aan te leren.
Bij Chi Neng Qigong voer je bewegingen uit die gericht zijn op de uitwisseling en doorstroming van de universele Qi (universele energie). Door de uitwisseling van de interne en de externe Qi, ontwikkel je een innerlijke kracht. Wie zijn innerlijke kracht wil bevestigen of vergroten, is dus zeker gebaat bij Chi Neng Qigong.En innerlijke kracht kon ik zeker gebruiken, dus ruim op tijd arriveerde ik op de landelijk gelegen hoeve, waar de workshop zou doorgaan. De persoonlijkheid van Tilla pastte bij het beeld dat ik van haar had gekregen tijdens ons telefoontje. Heel hartelijk en warm. Sereen maar een grote kracht uitstralend. Ze heette ons welkom en stelde ons dadelijk gerust dat Chi Neng Qigong gemakkelijk aan te leren is. En het bleek ook heel prettig om te doen. De rustige, ritmische bewegingen, brachten mijn gedachten en bijgevolg ook mijn emoties tot rust. Voor even, leek mijn hoofd niet zo overvol te zijn. Tilla bleek uitermate soepel en dat was volgens haar enkel en alleen te danken aan de trainingen op de bewegingen. Als beginnend studente voerde ik de bewegingen vooral op spierkracht uit, maar met meer training zouden volgens Tilla, de spieren vlotter gaan ontspannen en zo ook vlotter de geest kalmeren, zodat alle bewegingen ontspannen en vanuit een innerlijke kracht gedaan worden. Tilla bezig ziend, had ik geen enkele reden om aan haar woorden te twijfelen. Ze maakte de bewegingen op een manier, die haar kleine gestalte alleen maar deden groeien.
De bewegingen worden aangevuld met affirmaties, korte gesproken zinnen met als doel een dieper ontspannen lichaam, en een kalme geest te bereiken. Het is ondertussen wetenschappelijk bewezen, dat bij een ontspannen lichaam, er minder conflict is tussen je bewuste en onbewuste zelf. Het moment bij uitstek dus om jezelf een andere en betere richting in te sturen. En daar heb ik gretig gebruik van gemaakt.
Op alle drie de Dantians (energiecentra) was gewerkt. De bovenste, verbonden met de hersenen en de zintuigen, gelegen tussen de wenkbrauwen en een punt op het achterhoofd. De middelste, verbonden met hart en longen en gelegen onder de oksels. Deze Dantian wordt beschouwd als een “zee van Qi“. De onderste, gelegen tussen de navel en de onderrug, de bron van de fysieke kracht. Chi Neng Qigong had voor mij zijn werk gedaan. Voor het eerst in lange tijd voelde ik me rustig en vredig van binnen en sliep ik de slaap die bij een rustig en ontspannen lichaam horen. Met dank aan Tilla.
Carina van Steenbergen - Symbolic - februari 2009

Reacties op de workshop: Chi Neng Qigong en relatie tot TCM
Nogmaals dank voor de geweldige workshops van afgelopen weekend.
Zaterdag was overweldigend qua kennis en inhoud. Zondag was een leuke verfrissing.
Yasmine

Ik vond het zalig zaterdag om nog eens iets bij te leren. Het moet inderdaad allemaal nog bezinken maar het geeft extra motivatie om de oefeningen met precisie te doen en met veel zorg door te geven.
Regine

Nogmaals dank voor een zeer mooie dag gisteren!
Vandaag bij de beoefening zakte ik al weer een centimetertje dieper in mijn lichaam. Niet omdat ik alles direct kan toepassen, dat vraagt nog wel wat extra studie:)maar omdat ik zeker een beter globaal besef heb van de onderlinge samenhang. En iedere centimeter is d'r één!!!
Het is een hele mooie cursus. Mag ik iets zeggen zuiver vanuit het oogpunt van de verspreiding van dit materiaal?D'r zit zoveel in. Je kan d'r , nu je het grootste gedeelte van het werk hebt verricht, wellicht wat makkelijker een uitgebreidere cursus van maken. Dan hou je dit pakket als basis en voeg je per extra les er nog een addendum bij over een onderwerp wat je gaat uitdiepen.
Koen

Koen en ik hebben er veel aan gehad. Nogmaals veel dank! Je was erg duidelijk en het komt recht uit je hart. Je kan zien dat je het ook echt hebt doorleefd.
Jeroen

Ik ben heel blij dat ik zaterdag de workshop gevolgd heb. Het was tot in de puntjes voorbereid. TCM is geen makkelijke materie, maar dat had ik ook niet verwacht. Ik heb er veel van opgestoken en ben enorm blij met de syllabus.
Nog eens heel hartelijk dank voor de piekfijne organisatie, voor de waardevolle syllabus en om je uitgebreide kennis met ons te delen Tilla!
Vera

Het was een fijne dag gisteren, weer veel ervaren. Vandaag voel ik me heerlijk en alert.
José - november 2008

Vakantieworkshop
Lieve mensen allemaal,
5 fantastische dagen, 1000 mooie momenten
een onderdompeling in energie in alle verbondenheid
zo mooi, zo prachtig
woorden schieten tekort
ik ben jullie ontzettend dankbaar voor deze ervaring
ik koester ze, ik gebruik ze, ik geniet ervan
Dank jullie wel!!!!
Lieve - augustus 2007

Door de pijn gaan en mezelf terug kunnen behelpen met aan- en uitkleden
Ik doe nog maar kort Chi Neng Qigong. Ik ben dit gaan doen omdat ik moest leren ontspannen, wat voor mij heel moeilijk is. Ik deed al jaren aan Tai Chi Chuan en heb verschillende vormen van Qigong geprobeerd. In juni 2005 ben ik begonnen met les en daar kon ik mijn armen niet eens optillen, zo zwaar waren deze overbelast. Het was moeilijk om mij zelf aan en uit te kleden, dus dan weten jullie het wel.

Na de eerste eendaagse in juni 2005 onmiddellijk in het diepe gesprongen met een zesdaagse bij Master Ooi Kean Hin te Nijmegen in november 2005. Niet wetende wat mij zou overkomen, vol goede moed begonnen. Nou ik kan jullie wel vertellen dat dit een heel plezierige ervaring was. Wel heel zwaar, alle oefeningen uiterst langzaam en een heleboel nieuwe oefeningen uit level 2. Maar ja wie A zegt, zegt ook B niet waar? Ons werd gevraagd ook over de pijngrens heen te gaan. De eerste keer kon ik wel huilen van de pijn. Toch stug doorgegaan en de resultaten kwamen vanzelf.

Meer en meer werden de oefeningen een ontspanning, ondanks de inspanning. Ik begon het zelfs lekker te vinden ook met pijn tijdens de push; je voelt dan echt de ontspanning in de pull. Zo word je veel bewuster van wat het met je doet. In level 2 zitten een heleboel oefeningen die de rug spannen en ontspannen, wat voor iedereen aan te bevelen is, en ik oefen nu dan ook regelmatig gewoon de Body and Mind uit level 2. Echt heel erg fijn om te doen. Ik merk nu precies waar de Qi loopt in mijn lijf en waar ze nog stagneert. Een hele vooruitgang die ik te danken heb aan deze zesdaagse. We leerden in deze zesdaagse ook om te gaan met helen door middel van Qi. Heb dit  thuis goed kunnen gebruiken. Wilde spaghetti afgieten en bleef ergens achter hangen. Jullie begrijpen het al. De hele handel over mijn pols. Een behoorlijke verbranding daar ik een gouden armband draag. Dat brandt er gelijk fors in. Een dagelijkse behandeling met La Qi gaf tot ieders verbazing een fantastisch resultaat; er is nu na drie weken helemaal niets meer van te zien. Mijn collega's zijn helemaal verbaasd, omdat ik niets heb afgeplakt en wel mee heb gewerkt in het vuile werk waar wij ‘s morgens mee beginnen. Dit zit namelijk vol bacteriën. Ik kan eenieder Chi Neng Qigong aanbevelen.

Ook van Tilla Van Opstal heb ik een heleboel opgepikt in een eendaagse door level 2 instructors net een week geleden. Jullie mogen in België blij zijn zo'n gemotiveerde Ambassadrice te hebben. Ze bezit heel veel kennis over Chi Neng Qigong en haar mogelijkheden en brengt dat uiterst plezierig over. Een vrouw om van te houden. Houdt haar in ere!
Joyce Kuster - 23 december 2005

Toeval bestaat niet!
Als de student er klaar voor is, zal de leraar aan hem/haar verschijnen.
- het heeft mijn "energetisch voelen" enorm versterkt,
- het is een ontspannende energetische massage voor de binnenkant van het lichaam,
- vele blokkades in mijn lichaam werden hierdoor weggewerkt,
- ik voel me blijer, rustiger en vooral zelfzekerder,
- veel van mijn angsten zijn verdwenen (angst is de emotionele toestand die het sterkst de Qi uitput),
- voor mij het allerbelangrijkste: nog nooit voelde ik zo'n sterke geaardheid na het beoefenen van  Chi Neng Qigong.
Dag Tilla, ik wens je veel licht en liefde. Lieve groetjes,
Marleen - 23 oktober 2004

Warm bad
Ik wil je nog bedanken voor gisteren. Het heeft me echt deugd gedaan om die groepsenergie en Qi weer eens tevoelen stromen.
Toen ik naar huis reed, had ik het gevoel dat ik net een warm bad had genomen. Ik voelde me super en energiek. Vergeet nooit dat je een super-dame met een fantastische missie bent door ons van Chineng te laten proeven en genieten! Dat is iets uniek wat je aan ons geeft.
Dus nogmaals bedankt, ik heb ervan genoten! Groetjes,
Mietje - oktober 2004

Chi Neng Qigong in ‘Het Leerhof’ te Parike op 1, 2 en 3 oktober 2004  
Zo, het is weer tijd voor mijn jaarlijkse Chi Neng ‘update’, en dus vertrek ik met mijn gezin op een mooie herfstochtend naar Oost-Vlaanderen. Het zonnetje schijnt volop wanneer wij rond het middaguur Parike binnenrijden, een rustig dorpje in de Vlaamse Ardennen. Het Leerhof vinden we naast de kerk; het is een gerestaureerde boerderij met enorme uitstraling. Gastvrouw Agnes komt meteen naar buiten om ons te begroeten en geeft ons een uitgebreide rondleiding door het Leerhof, dat aan de binnenkant even mooi en verzorgd is van opzet en uitvoering als aan de buitenkant. Zodra we onze kamers hebben gezien schuiven we aan de gemeenschappelijke, goedgevulde dis samen met de andere Chi Nengers.
Mijn man en kinderen gaan zich deze middag verpozen in het zwembad van het vlakbij gelegen Geraardsbergen......wij ‘die-hards’ verdwijnen naar de Chi Neng zolder voor onze eerste sessie.   
Chi Neng kun je natuurlijk heel goed alleen beoefenen, wat velen van ons ook dagelijks doen.... toch is het een aanrader om regelmatig les te nemen samen met anderen om zo de kracht te ervaren die uitgaat van een groep. Ikzelf beleef veel intenser de verbondenheid met alles en iedereen wanneer ik thuis train nà het volgen van een workshop. Tijdens deze dagen wordt mijn inspiratie nog versterkt door de sfeer in het Leerhof, die zo plezierig en huiselijk is. Bovendien is Tilla een toegewijd instructeur die door haar persoonlijke benadering heel goed tot haar recht komt in kleinere groepen, zoals we dit weekeinde hebben. Doordat we met weinig mensen zijn, kan zij de tijd nemen om iedereen uitgebreid te corrigeren, waardoor elke vorm wint aan intensiteit. Ik voel dat hier de basis wordt gelegd voor een ‘diepere’ beoefening van Chi Neng Qigong, waar ik nog een tijdlang plezier van zal hebben.   
We werken hard en leren veel. Er zijn telkens sessies van twee à drie uur over de verschillende vormen binnen Chi Neng Qigong, afgewisseld met pauzes waarin we volop tijd hebben om onze ervaringen te delen. Tussendoor is er thee, koffie, taart, en er worden heerlijke maaltijden geserveerd in de sfeervolle eetkamer. Het Leerhof is een familie-onderneming waar gasten en gezinsleden dit weekeinde onbekommerd dooreen lopen zonder dat het opdringerig wordt. Ik vind het juist heel leuk, de mix versterkt de ongedwongen sfeer. Op zaterdagavond hebben we erg veel geluk als het wolkendek breekt en Bernard, Agnes’ echtgenoot, ons meetroont naar zijn supersonische sterrenkijker onder de hanenbalken (het dak schuift trouwens open) om het uitspansel te bewonderen. Heel toepasselijk tijdens een Chi Neng weekeinde!   
Mijn gezin heeft ook een fantastische tijd: zwemmen, de ezeltjes gaan voeren, naar de kippen toe, spelletjes doen in de bibliotheek, lezen (er staan hier ongelofelijk veel interessante boeken), Laurel en Hardy films bekijken op een groot plasma tv-scherm, en heel veel lekker eten! Na onze terugkeer in Brussel gloeien we nog dagenlang na; ik kan iedereen aanraden om ook zo’n paar dagen door te brengen in eigen land. Wij gaan binnenkort zeker terug!
Eveline - oktober 2004   

Verslag familiedag in België
22 augustus 2004. Eindelijk is het dan zover … de grote Chi Neng Qigong-familiedag breekt aan. Het belooft een mooie dag te worden. De eerste zonnestralen zijn al van de partij en het domein van het Groene Schooltje in Hove nodigt in al zijn rust uit tot een heerlijk dagje ontspannen genieten.
De voorbereidingen beginnen al rond 9 uur. Tilla heeft een groepje vrijwillige instructors en de nodige familieleden en vrienden opgetrommeld om mee de handen uit de mouwen te steken. Kindergroepje, beginners en gevorderden enerzijds, keuken, onthaal en productenverkoop anderzijds. Met op de achtergrond een rustgevend new age-muziekje staat alles bijna klaar wanneer de eerste kandidaten binnenwandelen.

Na een welkomstdrankjeen idem dito babbel is het tijd om aan de slag te gaan. Tilla leidt de dag in met een korte voorstelling van Chi Neng Qigong en begint meteen aan de opwarming. De groep wordt in twee gesplitst. Het groepje gevorderden volgt Tilla voor de body en mind, de rest blijft bij Eveline voor de Lift Chi Up. De kinderen zijn ondertussen al onder de hoede van Agnes en als ik even later een kijkje ga nemen sta ik versteld van de oorverdovende stilte in het klasje. Er wordt ijverig creatief met kleur gewerkt rond het thema energie, zonnestraaltjes en houden van.

De voormiddag vliegt voorbij. In een ongedwongen sfeer en met een echt wel lekker weertje wordt er aan chineng gedaan. Eveline’s groepje diept de LCU uit, terwijl het groepje van Tilla de body en mind onder de knie probeert te krijgen. En dan is het middag en tijd voor boterhammen en gezellig praten. De kinderen komen een knuffel halen en honderduit vertellen.

Het namiddagprogramma is afwisselend zwoegen en relaxen. Tilla heeft de wallsquat op het menu gezet. De zon schijnt ondertussen al stevig en er wordt duchtig gezweet bij het op en neer gaan tegen de muur. De palen zijn erg in trek voor de makkelijkere versie van de wallsquat. En na de honderdste gong is het tijd voor de meditatie van de innerlijke glimlach. De matjes worden gespreid en iedereen vlijt zich neer om zich volledig te laten gaan op de woorden van deze meditatie. Na een korte pauze worden de kinderen erbij gehaald voor een gezamenlijke LCU. Zij hebben flink hun best gedaan om de verloren gegane zonnestraaltjes terug te vinden en ze dan in een grote tekening, maar ook in hun buikje te stoppen. Voortaan kunnen ze telkens wanneer ze moe of verdrietig zijn, liefdevol over hun buikje wrijven en de zonnestraaltjes tevoorschijn toveren.

Met de healingcircle als kers op de taart sluiten we deze liefdevolle gezinsdag af. Tilla is zo sportief om de opbrengst van de dag aan de Pang Ming-Foundation te schenken. En als ik naar de blije en ontspannen gezichten kijk, weet ik dat Chi Neng Qigong nog steeds de moeite van de inspanning waard is.
Tania- augustus 2004

Anekdote
Gisteren was ik in Oostende en over de middag deed ik zo mijn oefeningen in een park. Ik was gestart met gesloten ogen. Tijdens de oefeningen had ik al regelmatig voorbijgangers gehoord maar deed gewoon rustig verder. Ik had niet door dat ik vlak bij een school stond en dat er leerlingen (een 40-tal) gewoon naar mij stonden te kijken. Achteraf kreeg ik applaus en geld toegeworpen.
Het deed me denken aan die artiesten van de Gentse feesten. Alleen had ik geen pet mee waarin geld kon geworpen worden.
Vincent - 30 maart 2003

Chi Neng in mijn leven en in dat van mijn leerlingen in de klas
Op 2 februari 2003 kwam Chi Neng ‘in mijn leven’. Vrij onverwachts eigenlijk want, ik was in de veronderstelling dat ik op een workshop Tai chi zat. Je kan mijn verbazing begrijpen toen ik hoorde dat dit niet het geval was.
Mijn hele leven heb ik meditatie geweerd maar, die zondag op 2 februari kon ik er niet meer onderuit. Het gevoel na de workshop was onbeschrijfelijk en sindsdien ben ik elke dag trouw de Lift Chi Up blijven doen.

Ik was zo vol van dit alles dat ik het moest delen met mijn naaste omgeving waaronder mijn gezin en de kinderen in mijn klas. Mijn gezin merkte op dat ik meer ‘straalde’, ‘liever’ was dan voorheen en minder moe; het fascinerendste is, dat de pijn in mijn bovenarmen tot hiertoe niet meer is teruggekomen ondanks de toch wel vrij zware armoefeningen. (ik lijd aan fybromyalgie)
In mijn klas (de kinderen zijn 11 à 12 jaar en zitten in het bijzonder onderwijs type 1) vertelde ik over Chi Neng en de kinderen waren wild enthousiast om een paar oefeningen uit te proberen.
Allereerst gaf ik ze een korte situering van de Chi Neng en legde hen uit dat het de bedoeling was om even stil te worden in zichzelf; om even binnen in hun lichaam te ‘kijken’ en om zich door het doen van de oefeningen vriendelijker, fitter en vrijer te voelen.

We begonnen met het bekloppen van de ledematen; deden de opwarmingsoefening met de armen; deze met de schouders en de oefeningen met het bekken. De kinderen genoten ervan. Stilletjesaan begon ik stapsgewijs met de Lift Chi Up waarbij ik de kinderen vooral liet genieten van de oefeningen en van de voelbare warmte. Het corrigeren is in dit stadium wat bijkomstig.

Vorige week toen de oorlog in Irak begon vertelde ik hen dat we Chi Neng ook met een intentie kunnen doen. Ik vroeg hen om een intentie te plaatsen voor alle kinderen die op dat moment in angst leefden omwille van een oorlog en vooral dan voor de kinderen in Irak en deze in Amerika. Na de LCU vroeg ik naar hun ervaringen en er kwam spontaan een reactie van Stefke die zei:" Juf, ik kon niet aan iets verdrietigs denken, ik zag alleen maar mooie en leuke dingen."
De kinderen in de klas zijn gekenmerkt door vrij zware problemen thuis (marginale gezinnen, vluchtelingen, kindermishandeling, ...). Volgens mij kan ik hun leven m.b.v. Chi Neng aangenamer en dragelijker maken. Ik ben slechts een geleiding langswaar de informatie van Chi Neng in hun leven kan komen en als ik hoor dat de kinderen thuis in de tuin de LCU hebben gedaan (Sally); als ik van Adrian hoor dat hij thuis ‘de draak’ en ‘de kraanvogel’ heeft gedaan omdat zijn nek pijn deed dan kan ik daar intens blij om zijn. Dat is iets wat Chi Neng mij heeft bijgebracht.

Vandaag was het weerom prachtig weer. De kinderen vroegen om Chi Neng te doen. Voor de eerste keer gingen we naar buiten en in een kring op het grasveld genoten we van de zonnestralen, het fluiten van de vogels, het ruisen van de bomen terwijl we Chi Neng‘aan het doen waren’.
Vaak vraagt men aan mij "hoe reageren de ouders?" Dit is inderdaad iets waarover ik mezelf ook vragen heb gesteld. Dus, zoals steeds kaatste ik de bal naar de kinderen en vroeg om hun getuigenissen.
Sally: “juf, mijn mama zegt dat ge dan veel uit de wok moet eten”.
Stefke: mama zegt: "wat is dat dien Chi dinges"
Adrian: mama zegt “dat als ik daardoor rustig ben dat ik dan maar veel moet oefenen thuis.”
Zelf heb ik op mijn uurrooster tijd ingeschakeld om elke dag met de kinderen Chi Neng te kunnen doen. Meestal vragen ze zelf "juf, wanneer doen we het nog eens want, ik heb een stijve nek of mijn schouders doen pijn?" Ik probeer toch om minstens 15 minuten per dag te investeren.

De Wall Squat hebben we ook al geprobeerd. Opmerkelijk is dat de meeste kinderen helemaal geen telefoonboek nodig hebben en zonder blozen kunnen ze makkelijk 15 à 20 keer door de knieën gaan. Nadien is de werkijver des te groter. Vooral het laatste uur van de dag durft vaak nogal eens knagen. De kinderen (en ikzelf) zijn dan al wat moe maar, als we vóór het laatste lesuur eventjes Chi Neng doen dan heb ik al opgemerkt dat de les nadien ‘actiever’ wordt beleefd door degene die meededen met de oefeningen. Ik verplicht geen enkele leerling tot het doen van de oefeningen. Wie niet wil meedoen kan een mandala inkleuren maar stoort de groep niet. Problemen rond elkaar uitlachen heb ik niet meegemaakt. Natuurlijk wordt er wel gelachen maar, dat is iets anders.
Door het delen van de Chi Neng met de kinderen krijg ik ook heel veel terug van hen. We komen tot een intensere samenleving binnen de klas en ik vond het vandaag puur genieten om met z'n allen te oefenen in de speeltuin.
Stilaan groeien in mij ook de plannen om verder te gaan  ...
Wie weet wel een Chi Neng juf voor de hele school. Dat zou mooi zijn want, dan kan ik de kinderen gedurende langere tijd begeleiden.
Wie weet. "Komt tijd, komt raad" maar, Chi Neng heeft op die 2 maanden al heel wat veranderd bij mij.
Inge - maart 2003

Dankbaar voor het herwinnen aan levenskwaliteit en –vreugde
Sinds de lagere school voelde ik dat ik anders was dan andere kinderen. Ik was mager, had weinig armspieren, superlaxe ligamenten. Dit liet zich vooral voelen in lessen LO. Ik had duidelijk minder energie en recuperatievermogen dan mijn klasgenoten. In de klas had ik moeite om mijn aandacht bij de les te houden. Leren kostte mij ontzettend veel energie, ik kon mij niet goed concentreren. ‘s Avonds na het avondeten was ik doodop. Ik moest vaak vechten tegen de slaap, doch regelmatig viel ik in slaap boven mijn cursussen.
Na mijn middelbaar onderwijs heb ik ergotherapie gestudeerd. Ik ben toen ook voedings-supplementen beginnen nemen. Na mijn eerste jaar te dubbelen heb ik mijn studie met glans afgemaakt. Ik heb ook hier extra inspanningen moeten leveren, maar voor het eerst kon ik mij zonder dat de school eronder leed enige nevenactiviteiten permitteren. Door echter teveel hooi op mijn vork te nemen in mijn laatste jaar heb ik terug wat aan energie moeten inboeten. Ik viel weerom spontaan in slaap.

In september 2000 is mijn zoontje Aaron geboren, na een fantastische zwangerschap (voedingssupplementen!) en een super vlotte bevalling. Na de bevalling was ik doodop, uitgeput, had spier- en gewrichtspijn. Op het werk kon ik mij niet meer concentreren. Ik kon niet meer luisteren, lezen, had problemen om mijn woorden te vinden... Ik liep van mijn problemen weg. Ik ben uiteindelijk een jaar thuis gebleven van het werk. Ze hebben de diagnose HPU gesteld. (meer daarover op de website www.keac.nl)

Met voedingssupplementen, veel rust en Chi Neng Qigong ben ik er stilaan bovenop gekomen. Deze zomer heb ik via Dr. Roy Martina, arts en vitaliteitdeskundige, kennisgemaakt met Chi Neng Qigong. Ik ben thuis gestart aan de hand van de video en heb ondertussen ook een 1-daagse cursus bij Patricia Van Walstijn gevolgd.
In het begin had ik het moeilijk om de oefeningen te blijven uitvoeren. Ik kreeg zo’n pijn in mijn armen. Ik had last om mijn armen omhoog te brengen en te houden. Soms haakte ik halfweg de oefeningen af. Eens ik meer vertrouwd was met de oefeningen en ze met gesloten ogen begon te doen, voelde ik mijn handen tintelen en stond ik er vaak verbaasd bij toen Patricia zei: "open nu langzaam de ogen en voel de innerlijke glimlach". Dan was ik zo blij dat ik de oefening tot een goed einde had gebracht. Beetje bij beetje raakte ik er verslingerd aan.

Ondertussen gaat het me heel goed. Ik doe de LCU dagelijks. Van zodra dat ik mij mentaal klaar maak voor de oefening, voel ik mijn handen en onderarmen tintelen. Dan voel ik echt de energie in en rondom mij. Dat is zo fijn om te ervaren. Ik concentreer mij dan op dat gevoel en op de ruimte net voor mijn handen en mijn onderarmen en probeer de Qi te voelen, te scheppen. Ik tracht die energie vast te houden en er tijdens de oefeningen bij te scheppen. Daardoor leer ik mij alsmaar beter te concentreren en gedachten die niets ter zake doen te bannen. Ik voel dat ik dat in het dagelijkse leven ook beter en beter begin te kunnen. Ik kan mij beter concentreren op wat ik doe en alleen daarmee bezig zijn.

Ik voel mij op alle vlakken aansterken. Ik voel mij fysiek sterker, heb minder slaap nodig, val niet meer spontaan in slaap en ik kan mij beter concentreren. Ondertussen werk ik terug fulltime, ik voel mij er goed bij en ik heb een goed functioneringsgesprek gehad. Mijn baas vindt dat ik zichtbaar meer energie heb en terug goed bij de pinken ben. Ikzelf voel mij herleven en al vind ik voor mezelf dat ik nog niet de vitaliteit en de kracht heb die ik wil verwerven toch ben ik goed op weg.
Ik heb de Chi Neng eventjes links laten liggen, doordat het op het werk en thuis te druk was. Als het werk gedaan was, kon ik geen pap meer zeggen en viel ik in de zetel in slaap. Tegelijkertijd miste ik de Chi Neng enorm, en toch kon ik de energie niet opbrengen om de draad opnieuw op te nemen. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en sindsdien gaat het mij meer en meer voor de wind. Als mijn zoontje Aaron in bed zit, doe ik mijn oefeningen en daarna heb ik terug de energie om de rest van mijn werk te verzetten. Ik heb nu nog maar eens ervaren wat een verrijking de Chi Neng voor mij is. Hoe het mij positief beïnvloedt en energie geeft.

Ik ben er ondertussen zo door gebeten, dat ik het niet meer los wil laten en het een steeds grotere, meer centrale plaats in mijn leven wil geven. Ik wil dan ook Roy Martina, Patricia Van Walstijn en Tilla Van Opstal bedanken voor de meerwaarde aan levenskwaliteit en levensvreugde die zij mij en vele anderen brachten met de Chi Neng Qigong.
Amanda - februari 2003

Zesdaagse ervaring met Master Luke Chan – november 2002
Ik keek er echt naar uit - zes volle dagen chinengen - en iedereen terugzien. We waren er al van de avond voordien, we, wil zeggen, de ‘Belgen’. Zo konden we rustig aan onze zesdaagse beginnen. Lekker ontbijten, wat bijkletsen en dan was het zover. Master Luke Chan dompelde ons direct onder in de alsmaar veranderende wereld van Chi Neng Qigong. Ook hij zit niet stil maar verdiept zich in de effecten van de Chi NengQigong, gaat in de leer bij zijn master.
We krijgen het verhaal te horen van de ‘monkey’ en de ‘buffalo’. En verder is er ook Kai Ho (Chinees voor Open en Dicht), de molensteen en het prachtige zwaartegevoel dat me met beide voeten op de grond zet, gegrond. Het draaien van de steen geeft kracht.
Nogmaals beklemtoont hij een goede houding met de ‘rechte lijn’ en het juiste gebruik van de spieren.
Moraal en verhaal wisselen elkaar af met oefeningen en af en toe een babbelpauze met koffie, thee en koekjes. Een verkwikkende douche, rust op de kamer en zalig vegetarisch eten zijn een echte verwennerij. Er is het contact met de vele Chi Neng-vrienden, we vormen elke dag een nog hechtere Chi Neng-familie.
Elke dag is zowat hetzelfde en toch ook weer niet. Master Luke Chan herhaalt veel van de nieuwe inzichten, maar legt telkens weer een andere accent of hij beklemtoont nogmaals wat hij voordien heeft gezegd. Soms is dat echt wel nodig want zijn charmant Engels taaltje is voor de echte leek vaak onverstaanbaar. Af en toe een Chinees woordje legt een pittig accent op de inhoud. Zij die in China waren, worden af en toe op het podium geroepen om hier en daar een nieuw begrip vanuit eigen ervaring te verduidelijken. Ze stralen - de China-ervaring moet echt wel bijzonder zijn.
’s Avonds staan gewoonlijk de healingcircles op het programma, een heerlijk gevoel zo midden in de cirkel te staan en je geliefd te weten door zoveel lieve mensen, maar ook andersom, vanuit de cirkel dit heerlijke gevoel delen met de ‘ontvangende’ partij in het midden. Haula! Een avond heeft hij ons flink te pakken. We hadden net overheerlijk en waarschijnlijk ook te veel gegeten. En ja hoor, Master Luke bedacht ons met wallsquatten! Al bij al viel het nog mee.
Elke dag vliegt voorbij en zo ook uiteindelijk de zesdaagse. Maar mijn besluit staat vast, de volgende zesdaagse staat al in mijn agenda genoteerd.
Tilla Van Opstal - 30 november 2002

Samen trainen met anderen krijgt vanaf nu prioriteit!
Ik beoefen sinds bijna twee jaren dagelijks Chi Neng Qigong.
Vanaf dit voorjaar begon het me eigenlijk een beetje te vervelen, de oefeningen leken een sleur te worden, het was ook een 'eenzaam avontuur' om zo, elke avond opnieuw, in de tuin of studeerkamer mijn oefeningen te doen.
Normaal deed ik het samen met mijn man, ook een verwoed Chi Nenger, maar zelfs dat was geen motiverende factor meer. Ik ging door op wilskracht, maar niet op Qi.....hoe ging ik ooit nog mijn toewijding aan deze vorm hervinden?

Toen belde Tilla mij, out of the blue, of ik geen zin had om haar te assisteren bij een workshop.
Ik geloof niet in toeval en hapte dus meteen toe. Ja, leuk, ik kom!
En de dag was schitterend, ik was zo geïnspireerd door Tilla en Tania hun manier om de cursus te geven, hun aandacht voor detail, niet alleen inhoudelijk (Tilla) maar ook in alles er omheen (Tania) dat ik mijn oorspronkelijke enthousiasme voor Chi Neng Qigong weer helemaal hervonden heb. Daarbij was ook de betrokkenheid van de cursisten een  belangrijke factoor trouwens, hun interesse en inzet vond ik hartverwarmend.

Ik mag gerust stellen dat ik weer veel over Chi Neng heb geleerd dit weekeinde: dit is een vorm die vraagt om verbondenheid met anderen, met het leven. Door steeds maar alleen te oefenen komt dit principe niet tot uitdrukking en eigenlijk beoefen je dan geen Chi Neng Qigong, maar doe je gewoon gymnastiek. En ik heb ook iets over mezelf geleerd: net als de meeste westerse mensen doe ik alles volgens schema, dus als de trainingsweekeinden en workshops niet in mijn agenda pasten, gaf ik me niet op.

Welnu, Chi Neng Qigong is te belangrijk voor me en het regelmatig samen trainen met anderen krijgt vanaf nu prioriteit!
Eveline -  9 september 2002

Chi Neng Qigong moest gewoon in mijn leven komen
Chi Neng Qigong moest gewoon in mijn leven komen. Hoe ik bij de dokter terechtkwam waar Tilla’s foldertje mijn aandacht trok, is een verhaal apart. Dat ik diezelfde folder kort daarna bij de tandarts tegenkwam, kon geen toeval zijn. Ik was immers reeds lang op zoek naar ‘hulp’ om mijn geest tot rust te brengen en misschien raakte ik eindelijk eens van die vervelende schouderpijn af…

Ik verwachtte iets leuks, maar het werd ‘werken’. Het was echt wel doorzetten. De LCUP voelde aanvankelijk als een marteling, mijn armspieren en schouders deden pijn. Dat soort pijn dat je voelt als je net te lang iets boven je hoofd moet tillen. Ik snakte telkens weer naar het einde van de oefening.
De eerste weken had ik dan ook echt geen zin om de oefeningen thuis te doen. De wekelijkse les daarentegen trok mij wel aan. De groepsenergie en de ontspannen humoristische sfeer maakten er immers een leuke avond van. En Tilla leerde ons ook een aantal oefeningen uit de body & mind-reeks. Vooral de oefeningen voor schouders en nek waren voor mij heel deugdzaam.

Stilaan kwam ik terug op kracht, deed zelfs 2 à 3 maal per week de LCUP tot ik me op een dag klaar wist voor een gong. Een nieuwe start?
Het dagelijks oefenen betekende een keerpunt in mijn leven. Het was een punt waar ik een sterke afkeer voor voelde, maar waarvan ik overtuigd was dat ik er doorheen moest. Het was nu of misschien wel nooit en de Chi Neng Qigong was voor mij hét middel om eindelijk door die barrière te geraken. Er is nu op anderhalve maand al zoveel losgekomen. Niet alleen mijn lichaam reageert, vooral ook mijn diepste ik. Verdriet, angst en verwardheid wellen op, spontaan, net als een bron die zich een weg baant doorheen de woelige aarde om uiteindelijk in het zonlicht te kunnen stromen. Huilbuien overvielen me op de gekste momenten, ook wanneer ik me helemaal niet verdrietig voelde. Ik kan het niet verklaren, maar het moet er letterlijk uit, heeft al zo lang vastgezeten op nek en schouders. Er diende zich een korte maar krachtige periode van loslaten aan. Niet alleen emotioneel, maar ook lichamelijk liet ik los via mijn darmen. Ik voel nog steeds de verandering diep vanbinnen. M’n onderdrukte ‘echte’ persoonlijkheid vraagt met een zacht stemmetje of ze nu eindelijk tevoorschijn mag komen.

Mijn vreetbuien als drang om mezelf in te kapselen in een beschermingslaag maken plaats voor soberheid en pure eenvoud. Mezelf bewust voeden, creëert een opening om naar buiten te treden en de plaats in te nemen die me op deze aarde toebehoort. Mijn lichaam wordt slanker en ik voel me mooier, vrouwelijker ook. Het is net alsof het accepteren en toelaten van dit vrouwelijke in mezelf ook zijn weerslag heeft op mijn maandelijkse cyclus. Normaal menstrueer ik om de 33 dagen, heel regelmatig, wel met behoorlijk wat ongemak en pijn. Laatst bloedde ik amper na 28 dagen. Voor het eerst op een normale korte termijn. En natuurlijk ben ik nieuwsgierig wanneer de volgende menstruatie zal zijn, na 28 of na 33 dagen, een eenmalig feit dan wel ook hier verandering.
Ik ben nu halfweg mijn eerste gong. Mijn gewrichten komen los, ik hoor het aan hun kraken. Mijn lichaam wordt soepeler en krachtiger. Mijn nek en schouders doen minder vaak pijn. Ik ben ook minder moe en heb letterlijk meer energie om het leven aan te durven, mijn weg te gaan en achter mijn eigen keuzes te staan. Ik ben ook gevoeliger geworden. Er is met het afgooien van die dikke beschermingslaag ruimte vrijgekomen voor een dieper bewustzijn, een drang om mezelf te ontplooien en de durf er nu eindelijk eens voor te gaan.

Natuurlijk zijn er dagen dat het moeilijk gaat en dat ik terug in het oude patroon verval. Het is immers een groei met vallen en opstaan. Een groei die slechts mogelijk is door liefdevol en geduldig aan mezelf te werken, met voldoende begrip voor gewoontes en aangeleerd gedrag. Maar ik besef ten volle dat het stromen van de energie, de liefdevolle Qi, me helpt om deze groei te realiseren en te doorstaan.
Tania- mei 2002

Hoe Chi Neng Qigong naar België kwam
Een vriendin had zeer geheimzinnig gesproken over Chi Neng Qigong, neen, niet de gewone Qigong, maar Chi Neng Qigong; dit moest toch wel iets fantastisch zijn…
Zij had een Chi Neng  Qigong video gekocht, maar vermits zij thuis geen videospeler had, bleef de spanning erin tot ze op mijn voorstel inging om samen bij mij thuis de video te bekijken. Dit was in juli 2000.

Toen ik voor het eerst de video zag waarin Patricia van Walstijn de Lift Chi Up Pour Chi Down demonstreerde, wist ik onmiddellijk dat dit het was waar ik al zo lang naar gezocht had. En vrijwel onmiddellijk daarna wist ik ook zeker dat ik de opleiding van instructor zou gaan volgen; mijn jeugddroom zou dan toch nog, weliswaar onder een totaal andere vorm, uitkomen: turnjuf worden! Niet dat Chi Neng Qigong te vergelijken is met turnen. Chi Neng Qigong is voor mij zoveel meer waard. Ik kan de mensen iets aanleren waar ze zich niet alleen lichamelijk beter door gaan voelen, maar waar ze tegelijkertijd ook hun geest tot rust kunnen brengen.
Na mijn eerste workshop in september 2000 was ik nog enthousiaster. Het zou echter nog tot januari 2001 duren vooraleer ik met mijn opleiding kon beginnen. Ondertussen stond de LCUP op mijn dagelijks programma.

Op de web las ik dat er plannen waren om Chi Neng Qigong naar België te brengen en dat Patricia iemand zocht om dit te organiseren. Vermist ik de enige echte Belgische in opleiding was, vroeg me een innerlijke stem ‘waarop wacht je nog ’.
Toen ik aan Patricia voorstelde om in België iets op te starten, vermoed ik dat ze aanvankelijk wat onzeker was. Ik had immers helemaal geen ervaring met het organiseren van dergelijke zaken maar met vereende krachten hebben we het er samen op gewaagd.
De eerste workshop vond plaats op 9 september 2001 in Edegem in de school Andreas Vesalius. Andreas Vesalius, de grondlegger van de anatomie; Edegem, de kribbe van Chi Neng Qigong in België. Een 50-tal deelnemers waren unaniem enthousiast, en de Chi Neng-vlam was hier ontstoken.
Op 2 oktober volgde dan de tweede workshop in België met Patricia, hoogzwanger, maar altijd even stralend. Ook hieruit zijn een aantal Chi Neng Qigongers voortgekomen. En, te oordelen naar het aantal telefoontjes en e-mails die ik bijna dagelijks krijg, is Chi Neng Qigong niet meer weg te denken uit België.

Een van de telefoontjes was van een zeer enthousiaste dame die zeer dringend op zoek was naar iemand die Chi Neng Qigong kon aanleren aan de zovele vrienden en kennissen die zij al gesproken had over deze deugddoende methode. Resultaat van het gesprek: een slapeloze nacht (waaraan was ik begonnen) én de organisatie van een eendaagse workshop in Beerse op 2 december 2000.
Een week later werd me de vraag gesteld of ik het zag zitten om in een school, in het kader van een gezondheidsdag Chi Neng Qigong te komen voorstellen. De leraar zelf had geen idee wat Chi Neng Qigong was, maar na een beknopte uitleg leek het hem toch wel iets, en ikzelf werd ook zeer enthousiast. Hoeveel tijd ik nodig had? Een tweetal uurtjes, mits een algemene uitleg en enkele oefeningen. Daar kondigde zich weer een slapeloze nacht aan.
Ondertussen stond de tweedaagse van Master Luke Chan, op 24  en 25  november 2000 ook nog op het programma. Een aantal mensen heb ik moeten weigeren omdat ze nog nooit Chi Neng Qigong hadden gedaan. Anderen, die reeds jaren Tai Chi en Qigong beoefenden en dus de basisbegrippen kenden, heb ik in een privéles voldoende voorbereid voor deze workshop.
Het zal een interessante groep worden, weliswaar klein, maar internationaal en zeer intens.
De sneeuwbal is aan het rollen gegaan, en waar die zal eindigen, hopelijk.....???
Tilla Van Opstal - 30 oktober 2001