DrPangMing

Dr. Pang Ming (geboren in sept. 1940) is de grondlegger van Zhineng Qigong. Sinds zijn zesde jaar beoefende hij Qigong, Tai Chi en Martial Arts bij 19 grootmeesters. In 1958 studeerde hij af aan de Medische Universiteit van Beijing en ging hij werken als arts. Van 1958  tot 1962 studeerde hij Traditionele Chinese Medicijnkunde met als specialisatie acupunctuur. Hierna begon hij zijn diepgaande onderzoek in Qigong. Eerst studeerde hij Boedhistische Qigong, na 1964 intensiveerde hij zijn studie in de krijgskunsten. Hij heeft verschillende Daoïstische en Boedhistische teksten onderzocht en de link gelegd naar Zhineng Qigong met als basis zijn Westerse en Chinese medische achtergrond.

In het begin van de tachtiger jaren creëerde Dr. Pang Ming Zhineng Qigong. Deze vorm is eenvoudig maar enorm effectief. In november 1991 richtte hij het Huaxia Zhineng Qigong training Centre op in Qinhuangdao. Tussen 1992 en 1995 richtte hij ook het Hebei Huaxia Zhineng Qigong Research en Recovery Centre op. In het Centrum zijn meer dan 300.000 patiënten (Dr. Pang Ming noemde ze studenten) geweest om aan hun gezondheid te werken. Het effectiviteitpercentage was meer dan 95%. Alle patiënten werden volledig gediagnosticeerd en trainden dan voor een maand waarna de testen herhaald werden. Er zijn meer dan 3.000 wetenschappelijke rapporten gepubliceerd in China. In 1998 was Dr. Pang Ming de eerste persoon die een certificaat van waardering ontving van het departement van sport en gezondheid. Van de elf onderzochte Qigong vormen is Zhineng Qigong als best helende vorm erkend.

Dr. Pang Ming heeft negen boeken gepubliceerd over Qigong. Hij heeft niet alleen Zhineng Qigong gecreëerd maar ook het Holistische Hunyuan Principe ontwikkeld. Hij maakt gebruik van het Qi veld (morfogenetisch veld, collectief onderbewuste, Zero-Point field) om Zhineng Qigong aan te leren en om patiënten te behandelen.

In mei 1998 reisde Patricia van Walstijn naar China waar zij trainde in het Zhineng opleidingscentrum in Beidahe. Tijdens deze reis bezocht zij het Huaxia Zhineng Centre waar zij kennismaakte met Dr. Pang Ming. Diep onder de indruk van Dr. Pang Ming en Zhineng Qigong besloot zij onder de naam Chi Neng Qigong deze leer naar Europa te brengen. Zij richtte daarvoor het Chi Neng Institute Europa op.

In 2001 is het Zhineng Centrum in China gesloten wegens de problemen van de overheid met Falun Gong. Alle vormen van Qigong waar meer dan 50 mensen samenkwamen, moesten gestopt worden. In het Centrum waren duizenden mensen en aangezien er geen uitzondering gemaakt werd, moest het Centrum dicht. Dr. Pang Ming is nu met pensioen en geeft geen les meer. Er zijn nu vele Zhineng leraren over de hele wereld te vinden met ieder hun eigen interpretatie van het werk van Dr. Pang Ming.